ÖSYS 'de hak gaspına son

ÖSYS 'de hak gaspına son



Üniversite giriş sınavlarına başvuran öğrenci sayısı 2.123.000, sınava giren öğrenci sayısı 2 milyon bu öğrencilerden tercih yapma hakkı olan öğrenci sayısı 1.3 milyon kontenjan önlisans dahil 800 bin civarında yani sınava başvuran sayısının 3 de 1'i, tercih yapma hakkı olan öğrencilerden de 2'de 1 tanesi üniversiteli olma hakkını elde edebiliyor.

Şimdi soracaksınız bunları neden yazıyorsunuz diye; sebebi çok kızdığım bir olay size de anlatayım. Üniversitelere kayıtlar yapıldı. Ama her yıl olduğu gibi bu yılda yerleştiği halde kayıt yaptırmayan en az %10 öğrenci var yani yaklaşık 100 bin öğrenci, bu adamlar herkes gibi sınava girdi tercih yaptı yerleşti ama kayıt olmadı. Ben geçmişte bu işi çok masumane yorumlardım. Ekonomik durum derdim, bilinçsiz kayıt derdim geçerdim. Ama Perşembe günü bir öğrenci ile tanıştım kendisi güzide bir üniversitemize yerleşmiş "kayıt oldun mu?" Diye sordum; "hayır " dedi. Neden dedim "zaten ben öylesine girmiştim. Tercihi de öylesine yaptım. Kayıt olmayacağım" dedi. Sinirlendim ve dedim ki; "senin yerleştiğin o kontenjan için hayatını feda eden, iki üç yıldır deliler gibi çalışan çocuklar var. Onların hakkını gaspetmek yakışıyor mu sana" gayet pişkince boşverin dedi.

Şimdi buradan YÖK ve ÖSYM yetkililerine sesleniyorum. Sizce bu adil bir uygulama mı? memlekette üniversiteli olmak için gece gündüz çalışan çocuklar varken birileri spor olsun diye sınava giriyor, hadi girsin bir de gitmeyeceği halde tercih yapıp yerleşiyor ve birisinin hakkını yiyor. Buna bir çare bulmak zorundasınız. Bu kadar fakir ve üniversiteli olmanın zor olduğu bir ülkede insanların bu kadar sorumsuz olması çok terbiyesizce ama onların zaten bunu anlamasını beklemiyorum. Bari siz anlayın durumu ve bir çözüm üretin.

Ne yapıbiliriz ki diyebilirsiniz... benim size önerim tercih yapıp bir yere yerleşen ve sağlık problemi dışında gerekçesi olmayanları lütfen bir sonraki yıl ÖSYS'ye almayın. Böylece insanlar sınava keyfen girsin ama tercih yapıp bir başkasının hakkını gaspetmesin.

DERSHANELER GERİ Mİ GELDİ?

Dershanelerle ilgili belirsizliğe son verildiğini düşünüyorum. Bence tam orta nokta bulundu. Gerçi bu kararlar geçici ama en azından belirsizlik ve maduriyetleri çözmüş oldu. benim ilk gün sosyal paylaşım sitemde yazdığım MEB'in kendi politikası olan ve birçok kurum tarafından risklerine rağmen uygulamaya konulan Temel liselerin AYM kararından mağdur olmalaları gerekir, demiştim. Ve önermiştim temel liseler hafta sonu kurs açabilsinler demiştim. MEB buna onay verdi böylece Temel liseler bu yıl kayıpsız geçebilecekler. Özel öğretim kursu diye tanımlanan kursların yürüyeceğine pek inanmıyorum, çünkü 3 ders kursu yeterli olmayacaktır. Kurumlar ya takiye yapıp tam kurs açacak ya da kayıt alamayacak. Bu durumda da bence bütün kurumlar için doğru olan dönüşüme dahil olmaktır. Tabi MEB'in aldığı kararları iyi denetlememesi eskisinden daha büyük dershane sistemini hem de kontrolsüz sistemi geri getirecektir.

MEB ara çözüm buldu bulmasına da tarih Ağustos ortası bakalım kurumlar ne yapacak...

TURGAY POLAT

ÖSYS