KYK Yurduna Yerleşemeyenler Ne Yapacak?

KYK Yurduna Yerleşemeyenler Ne Yapacak?



Yurda yerleşemeyen öğrenciler ne yapacak,Devlet Yurdu Çıkmayan Yerleşemeyen Öğrencilerin durumu ne olacak?

Üniversite sayısı ve öğrenci sayısı hızla artarken yurt sayısı aynı hızla artmıyor. Bu yıl yaklaşık 800 bin genç üniversiteli oldu. Devlet yurtlarına ise 150 bin yeni öğrenci yerleşecek. Devlet yurdunda kalamayanların seçenekleri ise özel yurtlar ve öğrenci evleri.

Üniversite kayıtları ve devlet yurtları için başvurular tamamlandı.Yaşadığı şehirden başka bir ilde üniversite kazanan öğrenciler içinse zorlu bir süreç başladı. Öğrenciler eğitim hayatları boyunca kalacakları yurt ya da ev arayışında.

Türkiye'de üniversite sayısı 200'ü buldu. Öğrenci sayısı ise açık öğretim dahil yaklaşık 6 milyon. Türkiye'de Kredi ve Yurtlar Kurumu'na bağlı 396 yurt var. Yurtların toplam kapasitesi yaklaşık 370 bin. Sayıları son yıllarda artsa da devlet yurtlarında kapasite sınırlı. Bu yıl yaklaşık 800 bin genç üniversiteli oldu. Sadece 150 bin yeni öğrenci devlet yurtlarına yerleşecek. Üniversite sayısı da, öğrenci sayısı da artıyor ancak yurt sayısı aynı hızla artmıyor.

Devlet yurtları tek seçenek değil. Dernek ve vakıflara ait yurtların yanı sıra özel yurtlar da var. MEB'in 2014-2015 rakamlarına göre Türkiye'de 2086 yükseköğretim yurdu bulunuyor. Yurtlarda kalmak istemeyen ya da yer bulamayan öğrencilerin diğer seçeneği de ev kiralamak. İster yurtta, ister evde olsun, yaşadığı yerden başka bir şehirde okumanın maliyeti ise öğrenciler ve aileler için hiç de ucuz değil.

Kimi yurtlar ev kirasından da pahalı

Devlet yurtları maddi açıdan en uygun seçenek. Türkiye genelinde devlet yurtlarında aylık ücret 130 TL, standartı daha yüksek yurtlarda ise bu rakam 228 TL'ye kadar çıkıyor. Özel yurt ücretleri ise konforuna göre aylık 340 TL-2 bin 500 TL arasında değişiyor. Vakıf üniversitelerinin yurtları da yıllık 4-12 bin TL arasında.

Büyük şehirlerde maliyet yol ve yemekle birlikte daha da yükseliyor. İstanbul öğrencinin yaşamını sürdürmesi için en pahalı olan illerden. Bu yıl üniversiteyi kazanan öğrencilerle barınma sorunlarına buldukları çözümleri ve maliyetlerini konuştuk.

İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'ni kazanan Furkan Keskin, Şanlıurfa'dan okumak için İstanbul'a geliyor. Keskin, kayıt için geldiğinde hem özel yurtları hem de evleri araştırdı. Üniversitenin bulunduğu Çapa ve çevresinde ev ve yurt arayan Keskin, hayal kırıklığı yaşadığını anlatıyor:

"Özel yurtlara baktık. Baktığım ilk yurtta tek kişilik odalar o kadar küçüktü ki, sanki hapishane. Sadece konaklama bedeli dokuz aylık 12 bin TL idi. Çamaşırları yıkamak için ayrı ücret istiyorlardı. Diğer yurt da hem çok kirli ve eskiydi. Onun da 10 aylık ücreti 11 bin TL idi. Bu şartları görünce maddi ve manevi olarak hoşumuza gitmedi. Lisede devlet yurdunda kaldım. Artık o şartlarda da kalmak istemiyorum. Aileme iyi bir okul kazanırsam tek şartım kötü yurtlara yollamayın oldu."

"En kötü ev 1300 TL"

Yurtları beğenmeyince ev bakmaya başlayan Keskin, Çapa'da okula yakın olan en kötü, bir odalı evin bile 1200-1300 TL kirası olduğunu söylüyor. Keskin sonunda okula biraz uzak ama yeni yapılan, güvenliği de olan bir sitede ev tutmaya karar verdi. Yenibosna'da bir odalı aylık 1000 TL'ye ev tuttu.

"İki aylık kirayı peşin verdik, 2 bin TL de depozito verdik. 4 bin TL eve harcadık. Ayda 300 TL de aidatı var. İstanbul çok büyük bir şehir, insan çekiniyor. Güvenlikli olsun diye bu sene böyle katlanacağız. Arkadaş çevrem olduktan sonra ev arkadaşı bulup masraflarımı azaltmayı planlıyorum. Yaptığımız hesaplara göre ayda kira, aidat ve fatura derken bin 500 TL gidecek. Ayrıca bölümüm de okuması maliyetli bir bölüm. Ayda 1000 TL'de diğer harcamalarına gitse masrafım 2 bin 500 TL'yi bulacak. Ailem için büyük bir rakam ama halletmeye çalışıyoruz."

"İstanbul'da kiralar yüzde 50 arttı"

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, İstanbul'da geçen yıla oranla kiraların yüzde 50 oranında arttığını kimi ilçelerde bu artışın yüzde 100'ü bulduğunu vurguluyor. Öğrencilerin yoğun yaşadığı ilçelerin başında, Beşiktaş, Üsküdar, Şişli, Mediyeköy ve Fatih'in geldiğini anlatan Aşa ev kiralarıyla ilgili şu bilgileri veriyor:

"Anadolu yakasında da Kadıköy ve metro güzergahına yakın yerlere talep ediliyor. Maltepe ve Pendik de talep görüyor. Beşiktaş, Şişli ve Mecidiyeköy'de 1+1 dairelerin kirası 2 bin TL civarında. Kadıköy'de 1600-1800 TL, Bakırköy'de de 2 bin TL'yi buluyor. Küçükçekmece'de bile 1000 TL'nin altında kirası olan ev yok. Maltepe'nin metroya yakın olmayan tarafından 700-800 TL'ye ev bulmak mümkün. "

İzmir'de yaşayan Gözde Erkan, Denizli Pamukkale Üniversitesi'ni kazandı. İngiliz Dili ve Edebiyatı okuyacak. İstanbul ile kıyaslandığında Denizli'de bir öğrencinin yaşama maliyetleri çok daha düşük. Kredi Yurtlar Kurumu'nun yurtları kalabalık olduğu için başvurmadığını söyleyen Erkan, özel bir yurda kayıt yaptırdığını söylüyor. Kendi dahil ailede üç çocuğun okuduğunu, babasının satış temsilcisi, annesinin de muhasebeci olduğunu anlatan Erkan, yurda ayda 340 TL verecek.

'Emlakçıyım' diyen dolandırıcılara dikkat!

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, ev kiralayacak öğrencileri dolandırıcılara karşı uyarıyor. Aşa, gençlerin dikkat etmesi gerekenleri şöyle sıralıyor:

"Emlakçı adı altında öğrencileri dolandırıyorlar. Çok şikayet geliyor. Her emlakçıyım diyene itibar etmeyecekler. Maliye ve oda kaydı olup olmadığını kontrol etsinler. Sözleşme yapmadan peşinat veya kimliklerini teslim etmemeliler. İnternet sitelerinde piyasadan düşük ilanlar var. 'Bu eve talipli çok. Hemen bankaya kopara yatırın' diyorlar. Herkesten para toplayıp kaçıp gidiyorlar. Ucuz ilanlara kanıp bilmediği kişilere kapora ödemesinler. Mal sahibi ile de mutlaka görüşmek istesinler. "

Denizli'de öğrenciler apartlarda

Denizli'de öğrencilerin seçeneklerinden biri de apartlar. Erkan, yurt, apart ve ev kiralamanın maliyetlerini şöyle anlatıyor:

"Ailemi de düşünerek ben yurtta kalmayı tercih ettim. Apartlar ev gibi, birkaç kişi kalabiliyorsun. Ortalama 600 TL kirası. Stüdyo daire şeklinde de apartlar var. Öğrenciler genelde apartlarda kalıyor. İkinci öğretim olduğum için yaklaşık 1000 TL de harç param var. Yurtta kalmak maliyet açısından da daha uygundu. Ablam da üniversitede okuyor. O da ilk yıl yurtta kaldı, sonra eve çıktı. Daha uygun mailliyetlere devlet yurdunda kalmak isterdim ancak kapasite sınırlı. Keşke daha fazla devlet yurdu olsa ve hepimiz oralarda kalsak. Hem annesi hem babası çalışanlara devlet yurdu çıkmıyor genelde. O yüzden başvurmadım da."

"Karabük'te kiralar pahalı"

Karabük Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı'nı kazanan Pelin Er de özel yurtta kalacak öğrencilerden. Karabük'te ev kiralarının İstanbul'u aratmadığını anlatan Er şöyle konuşuyor:

"Ev kiraları 1000, 1200 TL'ye kadar çıkmış. Aylık 500 TL'ye özel yurt bulduk. Oda üç kişilik. Olanaklarına göre yurt fiyatları da 700 TL'ye kadar çıkıyor. Sabah kahvaltısı ve akşam yelmeği dahil. Çamaşırlar yıkanıp ütüleniyor. Üstelik okula da yürüme mesafesinde. Kredi Yurtlar Kurumu'nun yurt başvuru sonuçları okullar açıldıktan sonra belli oluyor. Bir an önce düzenim belli olsun dediğimiz için özel yurtta kalmayı tercih ettim. Yurt çıkmazsa, okul açıldıktan sonra kalacak yer sorunu ile karşılaşmak istemedim. "

Kredi ve Yurtlar Kurumu, sınırlı olan devlet yurtlarının kapasitesini gelecek üç yılda artırmayı hedefliyor. Bu yıl sonuna kadar yurtların kapasitesi 453 bin 244 olacak. 2016 yılında 69, 2017'de 43, 2018'de 23 olmak üzere toplam 173 yurt daha hizmete girecek.

KYK Ana Sayfa Girişi Yapmak için Tıklayınız

KYK Sorgulama