KYK Yurt Başvuru Sonuçları Açıklandı mı 2018-2019?

KYK Yurt Başvuru Sonuçları Açıklandı mı 2018-2019?



2018-2019 KYK Yurt Başvuru Sonuçları Sorgulamak için Tıklayınız

2018-2019 Dönemi Yurt Yerleştirme Sonuçları Açıklandı.Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu yurtlarında barınma talebinde bulunan öğrencilerin yurt başvuru sonuçları açıklandı. Sonuçlar, öğrencilere yarın sabahtan itibaren SMS atılarak da duyurulacak.

Başvuru sonuçları kurumun resmi web sitesi https://sonuc.kyk.gov.tr adresinden öğrenilebiliyor.

Yurtlara yerleşmeye hak kazanan öğrenciler, kayıtlarını e-Devlet üzerinden kolayca yapabilecek. Öğrencilerin Eylül 23.59 a kadar e-devlet şifresiyle https://www.turkiye.gov.tr adresinden kayıtlarını yaptırmaları yeterli olacak. Dileyen öğrenciler, kazandıkları yurda giderek de şahsen kaydolabilecek.

Yedek yerleştirmeler Eylül'de

Öğrencilerin mağduriyet yaşamaması için ilk üç yedek yerleştirme tarihi de açıklandı. Buna göre ilk yedek yerleştirme Eylül’de, ikinci yedek yerleştirme Eylül’de, üçüncü yedek yerleştirme de Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek.
Ayrıca yıl içerisinde hizmete açılacak yeni yurtlara da kurumsal internet sitesinden duyuru yapılmak suretiyle yurt başvurusu alınarak öğrenciler yurtlara yerleştirilmeye devam edilecek.

İlk kayıt ücretleri Ziraat Bankası üzerinden ödenecek

Yurt hakkı kazanan öğrencilerin kendilerine verilen süre içerisinde öncelikle Ziraat Bankası şubelerinden, ATM’lerinden veya http://yurtkur.gsb.gov.tr adresinde yer alan E-ÖDEME ekranından ilk kayıt ücretini ödemeleri gerekiyor. İlk kayıt ücreti içerisinde güvence bedeli, gün bazında yatak ücreti ve yurt kimlik ücreti yer alıyor. Ödenmesi gereken ilk kayıt ücreti, T.C. kimlik numarasıyla ödeme ekranlarından sorgulama yapıldığında otomatik olarak ekrana çıkıyor.

İlk kayıt ücreti öğrencinin yerleştirildiği yurda ve yerleştirme tarihine göre farklılık gösteriyor. Yerleştirme işlemini takip eden ay itibariyle sadece aylık yurt ücreti ödenecek. Güvence bedeli ise bir defaya mahsus alınmakta olup yurttan kayıt sildirildiğinde iade ediliyor. KYK yurtlarının aylık ücretleri, 168 TL ile 285 TL arasında değişiyor. KKTC yurtlarında bu rakam 300 TL olarak uygulanıyor.

Yurt kayıtları e-Devlet üzerinden yapılacak

İlk kayıt ücretini ödeyen öğrenciler yurt kayıt işlemlerini, e-Devlet şifresi ile turkiye.gov.tr adresi üzerinden YURT KAYIT İŞLEMLERİ linkinden taahhütname onayı yaparak tamamlayacak. Öğrencilerin kayıt işlemi için yurdun olduğu şehre gidip başvurma zorunluluğu bulunmuyor.

Yurtta barınmaya başlanıldığı tarihten itibaren 30 gün içerisinde en az 4 adet fotoğraf, kan grubu belgesi, öğrenci belgesi ve Kurum tarafından yapılması muhtemel geri ödemelerde kullanılmak üzere öğrencinin kendisine ait bir IBAN numarasının yurt müdürlüğüne teslim edilmesi gerekiyor.

Öğrencilerin kaydoldukları üniversitenin akademik takvim başlangıcına göre yurtta barınmaya başlaması gerekiyor. Akademik takvim başlangıcına göre barınmaya başlamayan öğrencilerin yurt müdürlükleri ile iletişime geçerek durumlarını bildirmeleri gerekiyor.

Öncelikli öğrenciler

Başvuru esnasında özel ve öncelikli durumu olduğunu beyan eden öğrencilerin yurtta barınmaya başladığı tarihte ilgili belgeyi yurt müdürlüklerine teslim etmeleri gerekiyor. İlgili belgenin ibraz edilmemesi durumunda öğrencinin yurt hakkı geçersiz sayılacak.

İl ve yurt müdürlüklerine ait adres ve telefon numaraları yurtkur.gsb.gov.tr adresinden öğrenilebilecek.

Kredi/Burs Başvuruları Daha Sonra Alınacak

Kredi burs başvuruları tüm üniversitelerin yatay, dikey geçiş, doktora ve yüksek lisans öğrenci işlemlerini tamamlamasını takiben alınacak.


KYK Burs ve Kredi Başvurusu Ne Zaman?

Üniversite öğrencilerine sadece yurt imkanı değil, aynı zamanda burs ve kredi imkanı da sunmakta olan Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu, bu sene de aynı şekilde hizmetlerini sunmaya devam etmektedir. Üniversiteyi kazanan öğrencilerin üniversite ve yurt kayıt işlemlerinin sonlanmasının ardından yapılan, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu, burs ve kredi başvuruları ile ilgili detaylı ve güncel bilgiyi (http://yurtkur.gsb.gov.tr/) web adresi üzerinden, yani Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun resmi internet adresi üzerinden öğrenebilirsiniz.

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’ndan gelen bir açıklamaya göre, bu sene burs ve kredi başvurusu yapıp, daha sonrasında burs ya da kredi kazanan öğrenciler, 2018-2019 eğitim öğretim yılı içinde, yani Ocak 2019 tarihinden itibaren, burs ve kredilerini almaya başlayacaklardır.

“Üniversite öğrencileri için burs ve kredi müracaatları Ekim ayında başlayacak olup 11 devlet kurumundan gelen bilgiler doğrultusunda Burs/Kredi kazananlara 2019 Ocak ayından itibaren ödemeler yapılacaktır. Burs ve kredi takvimine ilişkin ayrıntılar ilerleyen dönemde www.kyk.gov.tr internet adresinden ve @GSBYurtkur sosyal medya hesabından da yayınlanacaktır.”

Burs verilen öğrenci sayısının artmasının ardından öğrencileri sevindiren bir diğer gelişme de burs ve krediye zam yapılması oldu. Geçtiğimiz yıl lisans öğrencileri için aylık 330 lira olan burs/kredi miktarı bu sene 400 liraya yükseltildi. Kredi ve burs ödemeleri yüksek lisans öğrencileri için aylık 660 liradan 800 liraya, doktora öğrencileri için ise aylık 990 liradan 1200 liraya yükseltildi.

İşe başlayamayan öğrenciler borcunu erteletebiliyor

Öğrenciler aldıkları kredi-burs miktarını üniversiteyi bitirdikten 2 yıl sonra geri ödenmeye başlıyor. İşe başlayamayan öğrenciler borcunu erteletebiliyor.

Beslenme yardımı

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK), öğrencilere barınma, kredi ve burs imkânının yanı sıra beslenme yardımı da yapıyor. KYK yurtlarında kalan öğrenciler ayda 285 lira beslenme yardımı alıyor.


KYK ÖĞRENCİLERİNİN DİKKATİNE!

Kurumumuz; yükseköğrenim gençliğine Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’ndaki ”Devlet maddi imkânlardan yoksun başarılı öğrencilere öğrenimlerini sürdürebilmeleri amacı ile burslar ve başka yollarla gerekli yardımları yapar.” hükmü doğrultusunda,


1962 yılından itibaren, 351 sayılı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Kanunu gereğince barınma hizmeti ve öğrenim kredisi,
1985 yılından itibaren, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu gereğince katkı kredisi, (2012 yılında sonlandırılmıştır.)
2004 yılından itibaren, 5102 sayılı Yüksek Öğrenim Öğrencilerine Burs Kredi Verilmesine İlişkin Kanun gereğince burs,Vermektedir.

Ayrıca; 2011-2012 öğretim yılından itibaren de, 6082 sayılı Kanunla yapılan düzenlemeye istinaden; yurtdışında yükseköğrenim gören Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrencilerine burs/öğrenim kredisi verilmektedir.

6 Mart 2004 tarihinde yürürlüğe giren 5102 sayılı Kanunla; diğer kurum ve kuruluşların burs ve kredi verme yetkileri kaldırılmıştır. Kurumumuz burs ve kredi verme konusunda tek yetkili kılınmıştır. Böylece mükerrerlik önlenerek daha fazla sayıda öğrenciye daha fazla miktarda yardım yapılması imkânı sağlanmıştır.

Öğrencilerin başvuruları kyk.gsb.gov.tr adresinden Kurumca ilan edilen tarihlerde internet üzerinden alınacaktır. Yapılan değerlendirme sonucunda mevzuata uygun öğrencilere burs ve kredi tahsisi yapılacaktır.

Öğrenciler kredi/burs başvurusu yaparken başvuru index sayfasını dikkatlice okumaları ve başvuruyu bu yönlendirmelere uygun olarak yapmaları gerekmektedir. Öğrencilerimizin başvuru esnasında bildirdikleri özel durumlarına ilişkin belgeleri (başvuruda belirtilmektedir) süresinde Kuruma teslim etmeleri gerekmektedir. İnternet başvurusu üzerine alınan bilgiler kamu kurumlarından teyit edilmektedir.

Öğrenciler başvuru sonuçlarını Kurum internet sayfasından Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlık Numarası ile girerek sistemden öğrenebileceklerdir.

Başvuru ve öğrenci durumları ile ilgili kyk.gsb.gov.tr internet adresinden

Ve 444 19 61 numaralı çağrı merkezinden bilgi alabilirler


KYK Burs İmkanından Yararlanabilecek Olan Öğrenciler:

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun, üniversite öğrencilerine yönelik olarak sağlamış olduğu, burs ve kredi imkanından, aşağıda belirtmiş olduğu şartları sağlayan üniversite öğrencileri faydalanabileceklerdir;

- Ön lisans öğrencileri,

- Lisans öğrencileri,

- Açık Öğretim öğrencileri,(Sadece öncelikli öğrenciler; şehit veya gazi çocuğu, anne ve babası her ikisi de ölü olanlar vb.)

- İki yıllık üniversitelerden mezun olup, dört yıllık üniversitelerin üçüncü sınıfına dikey geçiş sınavı ile ara vermeden kayıt yapan öğrenciler,( intibak veya hazırlık sınıfında burs verilmez.)

- Yüksek Lisans(Master ve Doktora) öğrencileri,(hazırlık sınıfında burs verilmez)

- Vakıf Üniversitesi öğrencileri,

- LYS sonucunda sayısal, sözel, eşit ağırlık ve yabancı dil dallarında ilk 100'e giren öğrenciler (öncelikli olarak),

- Üniversite kontenjanından bildirilen öğrenciler,

- Ülke adına müsabakalara katılan, Milli olmuş Amatör Sporcu olan öğrenciler,

- İkinci öğretimde okuyan öğrenciler.



Öte yandan, burs alan öğrenciye öğrenim kredisi, öğrenim kredisi alan öğrenciye ise burs verilmesi gibi bir durum söz konusu olmamaktadır.Çünkü bir öğrenci hem burs hem de öğrenim kredisi alamayacaktır.

KYK Burs İmkanından Yararlanamayacak Olan Öğrenciler:

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun sunmuş olduğu burs imkanından yararlanamayacak olan üniversite öğrencilerini şu şekilde belirtebiliriz;

- 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 10 uncu maddesine göre burs verilen öğrenciler hariç olmak üzere, 5102 sayılı Kanunun 2 nci maddesi kapsamında yer alan kamu kurum ve kuruluşlarından burs almakta olan öğrenciler,

- Kurumdan daha önce burs veya öğrenim kredisi almış olan öğrenciler,

- Öğretim kurumuna kayıt tarihi itibari ile bir öğretim yılı kaybı olan öğrenciler,

- Yabancı uyruklu öğrenciler,

- Polis akademisi ile askeri okul öğrencileri,

- Ek süre öğrenim gören yani artık yıl öğrencileri,

- Yüksek lisans öğrencisi olup, hazırlık sınıfında öğrenim gören öğrenciler,

- Yetim maaşı ve nafaka alanlar dışında, en az asgari ücret düzeyinde aylık veya ücretle sürekli bir işte çalışan ya da gelire sahip olan öğrenciler,

- Gerçeğe aykırı beyanda bulunan öğrenciler,

- Burs Yönetmeliği hükümlerine göre burs almaya yeterli bulunmayan öğrenciler.

KYK Sorgulama