Liseye geçişte sınav mecburiyeti kalktı mı?

Liseye geçişte sınav mecburiyeti kalktı mı?



Her yıl bir milyon üzerinde öğrenci liseye geçiş sınavına girmektedir.Pekiliseye girişte çok önemli bir rol oynayan LGS sınavına katılan öğrencilerin yanı sıra sınava girmeyen öğrenciler de liseye kayıt yaptırabilir mi?Sınava katılımın yada katılmamanın avantajı yada dejavantajı var mıdır ? LGS sınavına girmezsek ne olur?


Liseye geçiş sistemine göre, tüm öğrencilerin liseye geçiş sınavına girme mecburiyeti kalktı.LGS eski TEOG sınavının yerine geçmiştir.Bu sınav ile beraber PISA TIMSS soruları esas alınarak öğrencinin beceri temelli mantık muhakeme yeteneğinin ölçülmesi hedeflenmiştir.LGS den alınan puan ile Fen Liseleri,Anadolu Liseleri,Sosyal Bilimler Lisesi, Anadolu İmamhatip Liseleri,Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerine yerleştirilebilirler.Puanları yetmeyen öğrencilerin yüzde 90'ı mahallesinde, kendisinin tercihine sunulacak 5 okulu seçebilecek. Hiçbir öğrenci istemediği okul türüne yerleşmeyecek.

Liselere yerleştirme işlemi merkezi ve yerel sistem olarak ikiye ayrılmaktadır.
Merkezi sisteme göre yerleştirme LGS de alına puan türüne göre Fen Liseleri,Anadolu Liseleri,Sosyal Bilimler Lisesi, Anadolu İmamhatip Liseleri,Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerine yapılacak.Yerel yerleştirmede dikkate alınacak şeyler öğrencinin ikametgah adresi,okulun kayıt alanı,okulun kontenjanı,başarı puanı,devamsızlık gibi kriterlerdir.


LGS sınavı iki oturum halinde gerçekleşir.
Birinci Oturum Sözel Alan; Türkçe 20 soru, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 10 soru, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 10 soru, Yabancı Dil 10 soru olmak üzere toplam 50 soru, İkinci Oturum Sayısal Alan; Matematik 20 soru, Fen Bilimleri 20 soru olmak üzere toplam 40 soru şeklinde olacaktır.