2018 ÖSYM Başvurularında Yenilik Var mı?

2018 ÖSYM Başvurularında Yenilik Var mı?



ÖSYM,üniversiteye giriş başvuru sisteminde adayların mağduriyet yaşamaması için yeniliğe gitti.Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), geçen yıl üniversiteye giriş sistemi başvurularında adayların mağdur olmaması için yeniliğe gitti. Geçen sene ilk kez uygulanacak sistemle, adaylar artık önce başvurularını yapacak ardından sınav ücretini yatıracak.

Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YKS) Haziran 2018'de yapılacak, sonuçlar Temmuz 2018'de açıklanacak.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) sürecinde daha önceki yıllarda üniversite adayları, önce sınav ücretini yatırıyor, ardından başvurularını tamamlıyordu. ÖSYM'nin "sınav ücretini yatırmış olmanın başvurunun tamamlandığı anlamına gelmediğine ilişkin uyarılarına" rağmen sayıları binleri bulan bir çok aday, başvurularını tamamlamadığı için mağdur oluyordu.

ÖSYM bu mağduriyetlerin önüne geçmek için bu yıl ÖSYS başvuru sürecinde yeniliğe gitti.

Aday el rehberine göre, adaylar bu yıl Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YKS) için Mart 2018'de bir başvuru merkezi veya sınav koordinatörlüğüne giderek kişisel bilgilerini ve sınava girmek istedikleri yer tercihlerini bildirecek. Daha sonra başvuru ücretini Mart 2018'de anlaşmalı bankalar aracılığıyla ya da (www.osym.gov.tr) adresindeki ödemeler sekmesinden yatırarak, başvurularını tamamlayacak.

ÖSYS'ye başvuru yaptığı halde süresi içerisinde sınav ücretini yatırmayan adayların başvuruları, tamamlanmamış olacağından işleme alınmayacak.

Adayların, mağdur olmamaları için başvuru işlemlerini tamamlandıktan sonra Aday İşlemleri Sistemine girerek bilgilerinizi mutlaka kontrol etmesi gerekiyor.

ÖSYM tarafından üniversiteye giriş sürecinde adayları bilgilendirmek amacıyla hazırlanan Aday El Rehberi'nde, sınav öncesinden sınava, sınav sonrasından sonuçların açıklanmasına kadar bir çok bilgi yer alıyor. Adaylar El Rehberine ÖSYM'nin (http://www.osym.gov.tr/) internet sitesinden ulaşabilecek.

2018 ÖSYM Başvuru Kılavuzu İndirmek için Tıklayınız

2018 ÖSYM Başvuru İşlemleri için Tıklayınız


İŞTE YENİ SINAV SİSTEMİ

Bu aslında YÖK'ten yapılan ek bir bilgilendirme. Çünkü YÖK Başkanı Yekta Saraç, Cumhurbaşkanı Külliyesi'nde yaptığı açıklamada yeni sisteme ilişkin yeni bilgileri paylaşmıştı:

-Sınavsız geçiş mümkün değil, daha yalın ve sade bir sistem Türkiye için kaçınılmaz.

-Yeni düzenlemeyle sınavı, bir hafta sonunda başlayıp, bitirmeyi planlamaktayız.

-18 puan türü 4'e düşecek.

-Temel olarak sayısal, sözel, eşit ağırlık puan türleri olacak.

-Türkçe ve matematik, sınavın merkezi olacak.

-Sorular MEB müfredatından olacak.

ÜNİVERSİTEYE GİRİŞTE YENİ SINAV SİSTEMİNİN ADI

2018-2019'da sınavın yeni adı Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı'dır. İlk oturumda temel yeterlilik esas alınacaktır.

YKS SINAVI NE ZAMAN?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 23-24 Haziran 2018 tarihinde gerçekleştirilecek.

YKS'nin soru dağılımı da belli oldu.

Yükseköğretim Kurulunca, Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın ikinci oturumunda adaylara Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 Testinde 40, Sosyal Bilimler-2 Testinde 40, Matematik Testinde 40 ve Fen Bilimleri Testinde 40 olmak üzere toplam 160 soru sorulacağı bildirildi.

SINAV TARİHİ VE SORU SAYISI

Sınavlar Haziran ayında bir hafta sonunda 2 oturumda yapılacak, soru sayısı 80 olacaktır. Türkçe ve Matematik sabah oturumunda yapılacak.

Temel yeterlilik testi puanını en az 150 olması gereklidir. Temel yeterlilik puanı 180 ve üzerinde olan ise lisans bölümlerine yerleşebilecektir. 200 ve üzeri olan puanlar, adaylar istedikleri taktirde bir sonraki yıl da geçerli olacak. Tüm adayların birinci oturuma girmesi zorunlu. İlk oturumda sayısal-sözel beceri ölçülecek.

İkinci oturumda 4 test yer alacak sorular müfredata dayalı olacaktır. Oturumların süresi geçmiş yıllardaki uygulamalar ve adaylarımızın sınav stresi yaşamamaları hususu göz önüne alınarak belirlenecektir.

ÖZEL YETENEKLER İÇİN BARAJ PUANI AYNI KALDI

Belli programlar için getirilen başarı sıralaması şartına aynen devam edilecektir. Özel yetenekle öğrenci alan programlarda geçen sene olduğu gibi baraj puanı aynı tutulmuştur.

PUAN TÜRLERİ VE OTURUM SAYISI DÜŞÜRÜLDÜ

Sınav puan türleri 18'den 5'e indirilmiştir. Sınavlar tek hafta sonunda 6 oturumdan 3 oturuma indirilmiştir.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 2023