Liselere Sınavsız Geçiş Nasıl Yapılacak?

Liselere Sınavsız Geçiş Nasıl Yapılacak?



Liselere girişte uygulanacak yeni sistemin ayrıntıları belli oldu.Bu yıl 8'inci sınıfı bitirecek 1 milyonun üzerinde öğrenci, MEB tarafından açıklanan liselere merkezi sınavla ya da evlerine yakın okula, tercihlerine göre sınavsız yerleştirilecek.

Bu yıl 8'inci sınıfı bitirecek 1 milyonun üzerinde öğrenci, Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) açıklanan liselere merkezi sınavla ya da ikametgahlarına göre evlerine yakın okula, tercihlerine göre sınavsız yerleştirilecek.


Merkezi sınav, 8'inci sınıf öğretim programları esas alınarak yapılacak. Her alan için 8'inci sınıf öğretim programlarında belirlenen kazanımlar esas alınarak öğrencinin okuduğunu anlama, yorumlama, sonuç çıkarma, problem çözme, analiz yapma, eleştirel düşünme, bilimsel süreç ve benzeri becerilerini ölçecek nitelikte sorular yer alacak.

İki oturum halinde uygulanacak sınavda çoktan seçmeli toplam 90 soru sorulacak. Sınavın birinci bölümü 09.30'da başlayacak. Adaylara sözel alandan 50 sorunun yöneltileceği birinci bölüm için 75 dakika süre verilecek. Sınavın 40 soruluk sayısal alandan oluşan ikinci bölümü ise 11.30'da başlayacak ve 60 dakika sürecek.

İki oturum arasında verilen 45 dakikalık süre, öğrencilerin ihtiyaçlarını gidermesi ve dinlenmesi için kullanılacak. Bu sürede öğrenciler, okullarından ayrılamayacak.

Üç yanlış bir doğruyu götürecek

Sözel bölümde öğrencilere, 8'inci sınıf Türkçe dersinden 20, din kültürü ve ahlak bilgisi, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil derslerinden 10'ar olmak üzere 50 soru; sayısal bölümde ise matematik ve fen bilimleri derslerinden 20'şer olmak üzere 40 soru yöneltilecek.

Ağırlıklı Standart Puan hesaplanırken, Türkçe, matematik ve fen bilimleri derslerinin ağırlık katsayısı 4, diğer derslerin ise 1 olarak hesaplanacak.

Her sorunun 4 seçeneği olacak. Bu seçeneklerden sadece biri doğru cevap olarak işaretlenecek. Her bir öğrencinin her bir ders testine ait ham puanı, ilgili teste ait doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının üçte biri çıkarılarak bulunacak. Diğer bir deyişle sınavda üç yanlış bir doğruyu götürecek.

Giriş belgeleri okul müdürlüklerince verilecek

Merkezi sınav isteğe bağlı olacak ve sınava katılmak isteyenler, başvurularını bugünden itibaren elektronik ortam üzerinden, öğrenim gördükleri okullara yapacak. Okul müdürlükleri, öğrencinin sınav başvurusunu elektronik ortamda onaylayacak, başvurunun bir çıktısını veliye inceletip imzalatacak ve muhurleyerek öğrenci velisine teslim edecek, diğerini okul mudurluğunde muhafaza edecek.

Öğrencinin sınava nerede gireceğine ilişkin bilgileri de içeren fotoğraflı sınav giriş belgesi ise belirlenen tarhten itibaren elektronik ortamda okul müdürlükleri tarafından renkli olarak alınacak, mühürlenerek onaylandıktan sonra öğrenciye teslim edilecek.

Kimlik kontrolleri ve salonlara yerleştirmenin zamanında yapılabilmesi için öğrenciler 09.30'da başlayacak sınav için en geç saat 09.00'da, fotoğraflı sınav giriş belgelerinde belirtilen binada hazır bulunacak. Geçerli kimlik belgesi ve fotoğraflı sınav giriş belgesi yanında olmayan öğrenciler sınava alınmayacak.

Öğrenciler, merkezi sınav puanı ile öğrenci alan okullara, puan üstünlüğüne göre tercihleri doğrultusunda yerleştirilecek.

Merkezi sınavla öğrenci alan okullarda puan eşitliği halinde, Ortaokul Başarı Puanı'na (OBP) ve öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana, 8'inci, 7'inci ve 6'ıncı sınıflardaki yıl sonu başarı puanı (YBP) üstünlüğüne, okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına ve tercih önceliği durumlarına bakılarak yerleştirme yapılacak.

Sınavsız okullara yerleştirme

Liselere sınavsız geçişte öğrenciler, ikametgahlarına göre evlerine yakın okula, tercihlerine göre sınavsız yerleştirilecek.

Sınavsız yerleştirme işlemi, il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerince belirlenen ortaöğretim kayıt alanları içindeki sınavsız öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına belirlenen kontenjanlara göre yapılacak.

Yerel yerleştirme işlemleri, okulun bağlı bulunduğu genel müdürlük ile il veya ilçe milli eğitim müdürlüklerinin sorumluluğunda Bakanlıkça yürütülecek.

Yerel yerleştirme, okulların bulundukları yer, okulların kontenjanı, okulların türü, okulların pansiyon durumu ile öğrencilerin ikamet adresleri, tercihleri, okul başarı puanları ve devam-devamsızlık gibi kriterler göz önünde bulundurularak yapılacak.

Öğrencilerin adrese dayalı eğitim ve kayıt bölgesi tercih ekranında, ikamet ettiği eğitim bölgesinde farklı okul türlerinden liseler yer alacak. Tercih edilecek okullar arasında bütün lise türleri (Anadolu lisesi, Anadolu meslek lisesi, Anadolu imam hatip lisesi) yer alacak.

Özel liselere kayıt

Öte yandan, daha önce MEB'in sınavıyla öğrenci alan özel liseler bu sisteme devam edecek, isteyen özel liseler kendi sınavlarını yapabilecek.

MEB