2019 KPSS Lisans Başvuruları Ne Zaman Yapılacak?

2019 KPSS Lisans Başvuruları Ne Zaman Yapılacak?



2017 kpss lisans başvuruları ne zaman yapılacak? 2017 KPSS Başvuru tarihleri açıklandı.2017 KPSS Lisans sınav tarihi OSYM'nin resmi internet sitesinden resmen duyuruldu.

- Kamu Personel Seçme Sınavı (2017 KPSS Lisans) (Genel Yetenek, Genel Kültür, Eğitim Bilimleri) 21 Mayıs 2017'de gerçekleştirilecek, sonuçlar 16 Haziran 2017'de duyurulacak. Sınava başvurular ise 14-27 Mart 2017'de alınacak.

- KPSS Lisans Alan Bilgisi, 28 Mayıs 2017'de yapılacak, sonuçlar 16 Haziran 2017'de açıklanacak. Sınav başvuruları 14-27 Mart 2017'de alınacak.

- KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi (ÖABT),16 Temmuz 2017'de yapılacak, sonuçlar 4 Ağustos 2017'de duyurulacak.

KPSS Lisans sınavına başvuracak adaylar için mühim açıklamalar yapıldı. Sınav başvuru tarihleri arasında başvuru yapamayan adayların sınava kesinlikle giremeyeceği belirtildi.

2017 KPSS LİSANS SINAV TARİHİ NE ZAMAN?

KPSS Lisans sınavı Mayıs-Temmuz 2017 tarihleri arasında yapılacaktır. İki oturumda gerçekleştirilecek olan KPSS 2017 Lisans sınav başvuru tarihleri de açıklandı.

2017 KPSS LİSANS SINAV BAŞVURU TARİHLERİ NE ZAMAN?

2017 KPSS Lisans sınavı başvuruları 14-27 Mart 2017 tarihleri arasında alınacaktır.

KPSS 2017 lisans kılavuzunu indirmek için buraya tıklayınız

KPSS 2017 lisans başvurusu yapmak için buraya tıklayınız


2017 Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS 2017) Lisans, 2017 Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT 2017) Başvurular:

2017-KPSS’ye lisans mezunları ile bir lisans programından mezun olabilecek durumda olan adaylar başvurabileceklerdir. Bir lisans programından mezun olan veya mezun olabilecek durumda olan adaylardan Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğretmenlik kadrolarına atanmak isteyenler ile Diyanet İşleri Başkanlığında din hizmetlerinde görev almak isteyenlerin de 2017-KPSS’ye başvuru yapmaları gerekmektedir. Tüm adayların 2017-KPSS’nin Cumartesi Sabah oturumuna katılmaları zorunludur.

2017-KPSS’ye (ÖABT dâhil) başvurma işlemleri, 14-27 Mart 2017 yapılacaktır. Başvurular, başvuru merkezlerince yürütülecektir. Başvuru merkezleri ÖSYM'nin (http://www.osym.gov.tr) İnternet adresinde yayımlanacaktır. Başvuru süresi uzatılmayacaktır. Başvuru süresi içinde başvurusunu tamamlamayan adayların 21-28 Mayıs 2017 tarihlerinde yapılacak 2017-KPSS’ye, 16 Temmuz 2017 tarihinde yapılacak ÖABT’ye katılmaları mümkün değildir.

Sınava katılmak isteyen adaylar, Kılavuz ile Aday Başvuru Formuna, başvurma süresi içinde ÖSYM'nin (http://www.osym.gov.tr) İnternet adresinden ulaşacaklardır. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacaktır.


2017-KPSS Lisans Kılavuzunda başvurma, sınav, değerlendirme ve yerleştirme ile ilgili ayrıntılı bilgiler yer almaktadır. Sınava başvuracak adayların bu kılavuzu dikkatle incelemeleri gerekmektedir.


Yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarından alınmış diplomaların denklik işlemlerinde uyulacak usul ve esasları belirleyen 6 Kasım 2010 tarih ve 27751 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan “Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Denklik Yönetmeliği” ile Yükseköğretim Genel Kurulunun 01.03.2013 tarihli kararı uyarınca, yurt dışında alınan diplomaların denkliğinin kabul edilebilmesi için Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına Öğretmenlik Meslek Bilgisi alanında başvuran adaylardan, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca haklarında sınava girme kararı alınanların KPSS Eğitim Bilimleri Sınavına girmeleri gerekmektedir. Bu durumdaki adayların da 2017-KPSS’ye kılavuzdaki kurallara uygun olarak başvuru yapmaları gerekmektedir.


Adayların başvurularını tamamladıktan sonra başvuru süresi içinde ÖSYM'nin (http://ais.osym.gov.tr) İnternet adresinden başvuru bilgilerini kontrol etmeleri gerekmektedir.


2017 KPSS’DE UYGULANACAK TESTLERİN KAPSAMLARI

2017'de yapılacak KPSS’de soru sayısı ve alan testlerinin süresi ne kadar? ÖSYM tarafından KPSS Lisans sınavında alan testlerinde soru sayısı 30 olarak belirlendi. Bu yolla çok uzun olması sürekli itiraz konusu olan sınav sürelerinin de azaltılması sağlandı.

Bu doğrultuda 2017-KPSS Lisans sınavından itibaren alan testlerinin süresi, pazar sabah ve öğleden sonra 160'ar dakika olacak. Hukuk, çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri, iktisat, ekonometri, işletme, istatistik, maliye, kamu yönetimi, muhasebe, uluslararası İlişkiler alanlarından ise 30'ar soru sorulacak.

Önceki senelerdeki KPSS'de uygulanan Genel Yetenek ve Genel Kültür testlerinin kapsamı ve yaklaşık ağırlıkları, uyumu sağlamak amacıyla, 2017-KPSS Lisans Sınavında da aynen uygulanacak.



2017 KPSS'de soru sayısı ve sınav süreleri ne kadar?

Mayıs-Temmuz 2017 tarihlerinde yapılacak KPSS lisans düzeyinin soru sayısı 30 olarak belirlendi.Geçen yıl,ÖSYM tarafından KPSS LİSANS sınavında Pazar günü uygulanan alan testlerinde soru sayısının 30 olarak belirlenmiştir. Bu yolla çok uzun olması sürekli itiraz konusu olan sınav sürelerinin de azaltılması sağlanmıştır. Bu doğrultuda, 2014-KPSS Lisans sınavından itibaren alan testlerinin soru sayısı ve sınav süresi aşağıdaki gibi olacaktır.” denildi.

KPSS'de pazar günü uygulanan alan testleri ve soru sayıları

Pazar Sabah (160 dakika)

Hukuk (30)

İktisat (30)

İşletme (30)

Maliye (30)

Muhasebe (30)

Pazar Öğleden Sonra (160 dakika)

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri (30)

Ekonometri (30)

İstatistik (30)

Kamu Yönetimi (30)

Genel Yetenek ve Genel Kültür testlerinin kapsamı değişmedi


KPSS’de yüksek puan almanın 10 püf noktası

1- KPSS’ye Çalışmaya Zamanında Başlayın

Birçok öğrencinin yaptığı yanlışı siz yapmayın. Nedir bu yanlış? Sınava bir iki ay kala çalışmaya başlamak… Eğer KPSS’den yüksek puan almak istiyorsanız 8-10 ay öncesinden çalışmaya başlayın; çünkü öğrendiklerinizin tamamen oturması uzun bir süre gerektirir.

2- KPSS’den Başka Bir Hedefiniz Olmasın

KPSS’ye hazırlanırken, aynı zamanda ALES, KPDS, yüksek lisans, ikinci üniversite gibi hedefleriniz veya faaliyetleriniz olmasın..

3- Kendinizi Bir Anda Bıktırıp, Sonra Gevşemeyin

Yine yapılan bir yanlış, büyük bir hevesle başlayan aşırı çalışma ve sonradan bırakmadır. İlk günler bir-iki saatle başlayıp yavaş yavaş çalışma temponuzu artırın.

4- Matematik Bilgilerinizi Oturtun

Öğrenilmesi uzun bir süreç isteyen ilk derslerden bir tanesidir matematik. Bunun için de matematik çalışmaya zamanında başlamak ve asla pes etmemek gerekir.

5- Başarı Ayrıntılarda Gizlidir

KPSS’den yüksek puan alanların ayrıntılara önem veren kişiler olduğu bilinmektedir. Geneli herkes bilir; önemli olan özele girmektir. Çoğu defa sorular hiç umulmayan ayrıntılardan gelir?

6- Özet Çıkarmaya Üşenmeyin

KPSS’de başarılı olmak için mutlaka çalıştığınız konuların özetlerini çıkartıp notlar tutun. Bu sayede kolay tekrar etme şansınız olur.

7- Konuları İyice Kavramadan Testlere Geçmeyin

Çok soru çözmeniz gerekiyor tabii ama konular üzerinde iyice çalışıp anlamadan sorulara geçerseniz çok zorlanırsınız. Ve daha da önemlisi zaman kaybedersiniz.

8- Herhangi Bir Dersi Gözden Çıkarmayın

KPSS’den yüksek puan almak istiyorsanız, zor kolay ayrımı yapmadan bütün derslere yoğunlaşmalısınız.

9- Deneme ve Test Çözmek İçin Zamanınız Kalsın

Konularınızı bitirmek için son günleri beklemeyin. Sınava üç ay kala, konularınız bitmiş olsun. Artık bol bol soru çözüp, denemelerle kendinizi deneyin ve eksik konularınızı tekrar gözden geçirin.

10- Zamanla Yarışın

KPSS’de çoğu aday zamanın yetmediğinden şikayetçi olur. Bunun de yöntemi denemelerde kendinize zaman kotası koymak yani zamanla yarışmaktır. Bu sayede zaman konusunda da egzersiz yapmış olursunuz.

KPSS A-B ve C grubu kadrolar

KPSS A grubu kadrolar mesleğinizle ilgili yönlendirmede karşınıza çıkmaktadır. Meslek dışında ilk kez bir kamu kuruluşuna başvurmak isteyen adaylar B ve C kadrosuna göre sınıflandırılmaktadır.

KPSS A grubu kadro

Bakanlıklar, başbakanlık, genel müdürlük düzeyindeki alanlardan oluşur. Bu sınav sonucunda kurumların kendine özel uyguladığı sınavlara ek olarak adaylar tabi tutulur. KPSS A grubu kadrolar üniversite mezunları için geçerlidir diyebiliriz. Eğer bir kamu kuruluşunda çalışmak istiyorsanız Kamu personeli seçme sınavına muhakkak girmelisiniz daha sonra az önce belirttiğim gibi kurumların kendine has sınavlarına tabii tutulacaksınız.

KPSS B ve C grubu kadrolar

KPSS A grubu dışında kalan kadrolar diye nitelendirebiliriz. Lise mezunu ve dengi okullar bu gruba göre kadrolanacaktır. Bu kadro için şartlar daha farklıdır; askerlik, sicil kaydı, sağlık, suç durumu vs… Belirli bir taban puanı yoktur. Genel dereceye göre ve kurumların alımına göre başarı durumu belirlenir. Örneğin geçtiğimiz dönemlerde 78 ile yapılan atama bu dönem 69 ile belirlenebilir, bu genel başarı durumuna bağlıdır.

KPSS, Genel yetenek, genel kültür, eğitim bilimleri ve KPSS A grubu olmak üzere dörde ayrılmaktadır. Örnekleyecek olursak mühendis olmak isteyen bir arkadaşımızın genel kültür ve genel yetenek testlerini cevaplamasını onun için yeterlidir. Fakat öğretmen adayı bir arkadaşımızın ek olarak eğitim bilimleri testini cevaplaması şarttır.

KPSS’ye girmeden de memur olabilirsiniz

İşte 657 sayılı Kanunun 59'uncu maddesine göre sınav şartı aranmayan kadrolar..

Hangi kadroların istisnai kadro olduğu 657 sayılı Kanunun 59'uncu maddesinde yer almaktadır. İşte bu maddeye göre sınav şartı aranmayan kadrolar:

“Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği ile Türkiye Büyük Millet Meclisinin memurlukları,Başbakan Başmüşaviri, Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile Toplu Konut İdaresi Başkanlığına ait Başkan, Başkan Yardımcısı, Hukuk Müşaviri, Daire Başkanı, Uzman, Uzman Yardımcısı, Müşavir Avukat ve Şube Müdürleri (Uzman),Başbakan Müşavirlikleri, Özelleştirme İdaresi Başkanlığında Başkan, Başkan Yardımcısı, Başkanlık Müşaviri, Daire Başkanı, Proje Grup Başkanı ve Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği, Başbakanlık ve Bakanlık Müşavirlikleriyle Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliklerine, Başbakanlık Basın Müşavirliği, Türkiye İstatistik Kurumu Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği, Gelir İdaresi Başkanlığında Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği, Bakanlar Kurulu Sekreterliği ,Milli Savunma Bakanlığı ile Türk Silahlı Kuvvetleri kadrolarında veya kadro açıklamalar bölümünde özel nitelikli olarak gösterilen görev yerleri, Özel Kalem Müdürlükleri ,Valilikler ,Büyükelçilikler, Elçilikler, Daimi Temsilciliklere, dış kuruluşlarda çalışma müşavirlikleri nezdinde görevlendirilecek sendika uzmanlıkları, Din İşleri Yüksek Kurulu Üyelikleri, Milli İstihbarat Teşkilatı memurlukları, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği Müşavirlikleri, Hukuk Müşavirliğine ve Genel Sekreter Sekreterliği,”

KPSS Sınavı